Fotograaf Luc Peeters te gast bij Anina.be (IPV)

Op zaterdag 10 mei 2008 wordt in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen aan de Grote Markt in Antwerpen de nieuwe online tentoonstelling van Anina.be geopend. Na de vernissage kan de tentoonstelling bekeken worden op de website www.anina.be. In het archief van de website kunnen ook de vorige afleveringen bekeken worden. Dit keer is fotograaf Luc Peeters (54) uit Lier te gast met de online fotoreeks ‘Inside Tibet’.
tibetx32.jpg
Luc Peeters is in Antwerpse perskringen geen onbekende figuur. Nadat hij aan het Narafi in Brussel was afgestudeerd en een fotopersagentschap had opgericht, leverde hij met zijn medewerkers foto’s jarenlang rond de meest uiteenlopende onderwerpen aan Vlaamse kranten en magazines. Zelf begon hij zich na verloop van tijd vooral te focussen op human interestfotografie en werk voor internationale persbureau’s, tot alle ellende ook aan de fotograaf zelf begon te vreten.

Vervolgens richtte Luc Peeters zich op bedrijfsfotografie en was hij één van de allereersten die ook de digitale fotografie omarmde. Op dit ogenblik blijft ook de eventfotografie één van de grote interesse van Luc Peeters wegdragen, waarbij hij niet zo geïnteresseerd is in de officiële fotosessies bij concerten, maar wel op het vastleggen van de beleving die de podiumartiest tijdens zijn act uitdraagt.

Daarnaast blijft de fotograaf ook het traditionele studiowerk doen en neemt hij deel aan kunstprojecten, onder meer in samenwerking met Robert Groslot. “Maar ik blijf vooral een all-rounder,” benadrukt Luc Peeters. “Ik weiger me in één hokje te laten stoppen, maar wel zal het technisch aspect van de fotografie voor mij altijd een grote prioriteit blijven.”

Bij de samenstelling van een collectie voor de Anina-tentoonstelling koos Luc Peeters voor een fotoreportage over Tibet. “De reportage is al enkele jaren oud, maar heeft eigenlijk nog niets van zijn actualiteit verloren,” licht hij zijn keuze toe. “Bovendien zorgen de beelden toch wel voor een verrassende en onverwachte kijk op Tibet. Er doen zoveel indianenverhalen de ronde over Tibet, maar eigenlijk weet niemand wat daar aan de hand is.”

De fotograaf stelt zich in de reportage geen voor- of tegenstander van één van de betrokken partijen te tonen. “Het zijn ook uitsluitend beelden van het binnenland van Tibet,” stipt de fotograaf aan. “Daar merkt men bijzonder weinig van de Chinese kolonisatie. Die is alleen duidelijk in de hoofdstad Lhasa.”

Luc Peeters won ook de allereerste Antwerpse Fotopersprijs, maar voegt er aan toe dat vooral de foto’s op de eerste pagina’s van kranten en magazines en klanten die steeds opnieuw terugkomen, zijn eerste prijzen zijn.

De tentoonstelling ‘Inside Tibet’ is ook vanaf 10 mei te bezoeken langs de virtuele wereld www.managing.taatu.com.

Inside Tibet: fotografie