Anina schetst het dagelijkse leven

lifecycleintro.jpg
Op vrijdag 4 mei om 20 uur wordt in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen aan de Grote Markt in Antwerpen de virtuele tentoonstelling ‘Life Cycle’ van de kunstenaars Laure-Anne Jacobs (beeld) en Missfit (sound design). ‘Life Cycle’ is de vierde editie van de virtuele tentoonstellingsreeks van het online kunstproject Anina.be. De nieuwe tentoonstelling stelt de levensloop van de mens voor in beeld en geluid.

De virtuele tentoonstelling ‘Life Cycle’ bestaat uit twee delen. “In het eerste hoofdstuk ‘In The City’ wordt het leven in de stad aan de hand van digitaal bewerkte beelden geconfronteerd met recente wereldgebeurtenissen,” stipt Laure-Anne Jacobs aan. “Het tweede hoofdstuk bestaat uit ‘Flash Greetings’ met tien menselijke portretten van jong tot oud. De geportretteerden kunnen daarbij bovendien hun eigen beeld verder op het internet verspreiden onder hun online communities.”

‘Flash Greetings’ heeft een duidelijke interactieve ondertoon, waarbij de internetgebruiker aangespoord wordt om bijvoorbeeld beelden uit een bewegend rooster te vissen, zelf met een foto beginnen te puzzelen en de virtuele installatie volgens een eigen parcours te verkennen. Daardoor wordt de tentoonstelling voor elke bezoeker een persoonlijke ervaring en is elk bezoek ook weer anders.

Het is de eerste keer dat Laure-Anne Jacobs, initiatiefneemster van Anina, zelf aan het project deelneemt met een eigen tentoonstelling. Met Anina wil Laure-Anne Jacobs zowel met andere kunstenaars als met het publiek in interactie treden. Anina wil ernaar streven om online kunstenaars elk vanuit hun eigen discipline met elkaar samen te werken.

In dat kader zocht zij dit keer naar een samenwerking met de geluidskunstenaar Missfit (pseudoniem van Aernoudt Jacobs voor sound design werk), die de beelden van ‘Life Cycle’ heeft voorzien van klank. Missfit werkt met klanken uit de wereld. De oorsprong van al de klanken in dit werk zijn omgevingsgeluiden uit de dagelijkse wereld. Ze zijn weliswaar verwerkt naar een interactief geheel. Het werk van Missfit is onder meer terug te vinden op de website www.tmrx.org.

Anina is bewust gestart als ‘Antwerp Internet Art’, waarbij de initiatiefneemster aan ge├»nteresseerde kunstenaars een virtuele galerij wou aanbieden. Maar net zoals fysieke galerijen, heeft Anina niet de bedoeling om zich uitsluitend toe te leggen op lokaal werk en bestaande trends. De tentoonstelling wordt ingeleid door Koen Betsens van het concept bureau OneDotOnly. Hij zal daarbij enkele recente trends op het gebied van interactief gebruik van het internetmedium en digitale technologie toelichten.

Part I: In the City

Part II: Flash Greetings

XXX