Analoge manipulatie van digitale beelden

jannabeck.jpg
Van donderdag 8 maart tot eind april presenteert de Antwerpse kunstenares Janna Beck (28) op het digitale kunstplatform Anina.be haar fotografisch project ‘(Un)reasonable Doubt’. Ze brengt daarbij beelden die het gevolg zijn van analoge beeldmanipulatie, waarbij het gebruik van analoge technologie op het moment van de opnames voor een vervorming van de realiteit zorgt.

“Ik heb er speciaal voor gekozen om geen digitale post-manipulatie te gebruiken,” licht Janna Beck haar werk toe. “De analoge moment-manipulatie wordt gecreëerd tijdens de opnames zelf, dankzij het gebruik van technieken zoals de imperfectie, toycams, verlopen films, oneigenlijk gebruik van diafilm en filters. Hetgeen ik vooral fotografeer zijn de man-made dingen rondom mij, de artificiele menselijke omgeving, vaak een fragment, details uit een groter geheel.”

In ‘(Un)reasonable Doubt’ maakt Janna Beck gebruik van een zelfgemaakte lens om een imperfectie te creeren. “Ik probeer het surreële van de realiteit in beeld te brengen, te laten zien hoe knap het spoor van de ontwikkeling kan zijn,” zegt de kunstenares nog. “Ik ben steeds op zoek naar technieken om dit te doen, zonder gebruik te maken van digitale mogelijkheden. Ik wil dingen eerlijk in beeld brengen. Ik experimenteer met cameras, lenzen
en film om dit te doen.”

“Natuur en landschappen zijn echt en mooi op zich, maar plastic, beton, metaal heeft het vaak nodig om verbloemd te worden, om bekeken te worden door een roze bril en ontdaan te worden van zijn visueel onrustige omgeving,” voert de kunstenares nog aan. “Dat is hetgeen ik doe; ik laat de dingen zien zoals ik ze wil zien, om te komen tot composities en kleuren die uit een imaginaire wereld lijken te komen.”

Janna Beck studeerde aan het Departement Ontwerpwetenschappen van de Hogeschool Antwerpen en specialiseerde zich via een uitwisselingsproject verder aan de Escola Superior de Artes e Design te Porto. Ze behaalde een licentiaatdiploma in de productontwikkeling. Ze is op dit ogenblik docente webdesign aan de Stedelijke Nijverheidsschool Antwerpen en architecturale vorming en 3D aan de Kunsthumaniora Antwerpen. Tevens is ze gastdocent multimedia aan de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

Als kunstenaar nam Janna Beck deel aan Europalia Bulgarije (2002), Europalia Italië (2003) en Europalia Rusland (2005). Ze werkte ook mee aan de tentoonstelling Natures Wisdom in het Belgisch paviljoen op de Wereldtentoonstelling in het Japanse Nagoya en de rondreizende fototentoonstelling Photoview van het Centrum voor Beeldexpressie.

Ze stelde ook tentoon in diverse galerijen en op dit ogenblik wordt haar werk – tot januari volgend jaar – getoond in de rondreizende tentoonstelling ‘It is Eye’, in samenwerking met het Fotografiecircuit Vlaanderen. Janna Beck werkte ook mee aan het Cultureel Jaarboek 2003 van de stad Antwerpen en het boek Stadsgedichten van Tom Lanoye. Werk van de kunstenares kan ook bekeken worden op de website www.jannabeck.be.

Janna Beck: (un)reasonable doubt