Glober wil de wereld veroveren

globerlondenpers1.jpg
Op 28 juni om 20 uur wordt in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen aan de Grote Markt in Antwerpen het Glober-project van de Antwerpse kunstenaar Koen Huysmans voorgesteld. Het Glober-project vormt een onderdeel van de tweemaandelijkse tentoonstellingscyclus van het online kunstplatform Anina.be (Antwerp Internet Art), dat inmiddels aan zijn vijfde editie toe is.

Kunstenaar Koen Huysmans ontwierp voor zijn project een Glober-figuurtje, een mannetje waarvan de artiest hoopt dat het de hele wereld zal omzwerven. Glober is een figuur in kunststof, waarvan verscheidene exemplaren – in diverse kleuren – werden vervaardigd. Het is de bedoeling dat toeristen een exemplaar meenemen op hun vakantiereis en onderweg of op hun bestemming een foto nemen van Glober in dat toeristisch kader.

De foto’s worden vervolgens doorgestuurd naar de kunstenaar, die de verzamelde beelden op het internet zal plaatsen en op die manier een online expositie zal creëren. De tentoonstelling loopt tegelijkertijd op de websites www.anina.be en www.glober.be. Op de opening van de tentoonstelling in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen wordt de hele Glober-familie aan de wereld voorgesteld.

Elk Glober-beeldje krijgt ook een eigen paspoort, waardoor elk exemplaar uniek wordt, met bovendien een eigen kleur en een eigen voornaam. Op een forum verzamelt de kunstenaar ook reisverhalen en leuke tips. Koen Huysmans was in het verleden vooral actief als kunstschilder en startte samen met Bart Bourdiaudhy het collectief Antwerpse schildersatelier Coat03 op. Autodidact Koen Huysmans start in september dit jaar een opleiding aan de Antwerpse Academie.

De officiële voorstelling van de Glober-familie wordt muzikaal opgeluisterd door de Antwerpse band Nudex, die ook voor muziek heeft gezorgd op www.glober.be. Tijdens de opening zal Koen D’Hondt van Nudex het Glober-nummer in een aangepaste akoestische versie brengen. Nudex neemt op zijn toernee ook een Glober, speciaal voor de band ontworpen, mee.

Anina.be (Antwerp Internet Art) is een online kunstplatform dat elke twee maanden aan een kunstenaar de kans biedt om een digitaal kunstproject uit te werken. Daarbij wordt aandacht besteed aan een brede waaier van kunstuitingen, gaande van computergrafiek, fotografie, video en geluidskunst tot interactieve media. De projecten moeten wel speciaal voor het internet zijn ontworpen. De deelnemende kunstenaars kunnen zowel uit binnenland en buitenland komen.

Glober-project

XXX