GALAKZIE: vijf reeksen van vijf

galakziekveanina.gifKris Van Echelpoel (44) is een Antwerps kunstenaar die gestudeerd heeft aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) aan de Cadixstraat in Antwerpen. Hij specialiseerde zich daar in de plastische kunsten, maar heeft zich daarna als autodidact verder ontwikkeld.

Na zijn studies heeft hij twee jaar lang door Europa en Noord-Afrika gereisd om daar zijn horizonten verder te verbreden en verder inspiratie op te doen voor zijn activiteiten als kunstenaar. Daarbij heeft hij ettelijke keren de Italiaanse architectuur bestudeerd en de Italiaanse mentaliteit tegenover de kunst bewonderd.

Begin deze eeuw stelde hij een eerste keer tentoon in Heide-Kalmthout met schilderijen en pentekeningen. Vooral in deze laatste kunsttak is hij zich daarna verder gaan verdiepen. Ook nam hij twee keer deel aan het Cartoonfestival in Knokke en één keer aan het Cartoonfestival van Haïfa (Israël).

De jaren daarop heeft hij zich vooral in zijn atelier verder vervolmaakt in de tekenkunst. Daar begon hij ook te experimenteren met computerkunst, maar steeds vanuit de tekensector. Hij is daarbij wel zijn eigen, typische tekenwijze trouw gebleven, waarbij hij geregeld teruggreep naar de stroming van de écriture automatique.

Dit online galerijproject is voor hem dan ook de gelegenheid om die kunst voor de eerste keer aan het grote publiek voor te stellen.

Op een grafische speelse manier wil hij lijnen, vormen en kleuren samenstellen. Tegenstellingen met witte en zwarte vlakken, een spanning die een gevoelsmatige spanning creëert. Met de computertechnieken werkt hij daarbij ook met kleuren. Het op een snelle manier naar buiten brengen van gevoelens. Computergrafiek laat hij bijschaven om een optimaal effect te bereiken.

Op de virtuele tentoonstelling brengt hij onder meer werk die geïnspireerd is op de luchtige mambo-muziek. Hij beschouwt zijn grafisch werk vooral als een luchtige poëzie en wil niet vervallen in zwaarmoedige of zwaarwichtige thema’s. Indrukken uit zijn nabije omgeving worden continu nagestreefd.

Galakzie: Vijf reeksen van vijf

XXX